Kérdése van? +36301948768
Kiváló minőségű D-glükózamin és szulfát
Növényi eredetű, vegán
1000 mg/kapszula, 90 napi adag
MoleQlar Glükózamin-szulfát étrend-kiegészítő kapszula
A glükózamin a szervezet által is termelt természetes esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen aminosav. A szulfát utótag a szerves kénnel való kombinációt jelenti, amely biztosítja, hogy a glükózamin hatékonyabban szívódjon fel a szervezetben. Már évtizedek óta ismert az ízületi fájdalmak kezelésében, de mostanában a hosszú élettartammal kapcsolatos kutatások is előtérbe helyezték, mint egy jelentős tényező.
Hatásai:
A minőség a legfontosabb. Minden egyes forgalmazott terméket független, német laboratórium tesztelt, mely tanúsította a tisztaságot, valamint a nehézfém mentességet. Tanúsítványok és minőségbiztosítás.
Ajánlott mennyiség: naponta 1 kapszula.
Tartalom: 90 darab kapszula, 3 havi adag (ajánlott mennyiséggel).
Használat: napi egy kapszula (1000 mg) étkezés után egy pohár folyadékkal, ideálisan ebéd után.
NNGYK szám: NNGYK/18138-2/2024 (a termék megfelel a jogszabályi előírásoknak és szerepel a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nyilvántartásában, mint étrend-kiegészítő).
Mi is az a glükózamin?
A glükózamin természetes módon fordul elő a szervezetünkben, ízületünk, porcaink és kötőszövetünk egyik fő összetevője. Ez a vegyület egy aminoszacharid, amely egy cukormolekula és egy aminocsoport kombinációjából áll, és elengedhetetlen a porcszövet rugalmasságának és vízmegkötő képességének fenntartásához.
Nem csak az emberi szervezetben található meg, hanem például rákfélék páncéljában, állati csontokban és a csontvelőben is, valamint egyes gombafajtákban szintén természetesen jelen van.
A glükózamin a szervezetünkben található glikozilált fehérjék és lipidek (zsírok) előállításához szükséges alapanyag, amely olyan kémiai folyamatot jelöl, ahol szénhidrátok kapcsolódnak fehérjékhez vagy zsírokhoz. Ez a folyamat kulcsfontosságú szerepet játszik számos biológiai funkcióban és struktúra kialakításában, például a sejtfelületi receptorok működésében és a sejtek közötti kommunikációban.
Az egyik lehetőség a glükózamin előállítására a rákfélék (garnéla, vagy homár) kitinjének feldolgozása hidrolízissel (bontással). Mivel a legtöbb glükózamint tartalmazó étrend-kiegészítő rákfélékből származik, ezek nem biztonságosak rákallergiával rendelkező emberek számára. Szerencsére van lehetőség növényi eredetű glükózamint vásárolni, így van lehetőség vegán glükózamint is fogyasztani és elkerülni a rákfélékkel szembeni allergiás reakciót.
A glükózamin, mint autofágia serkentő
Az autofágia (angolul: autophagy) egy sejtszintű folyamat, amely a saját felesleges, sérült, vagy elavult alkotóelemeit bontja le és hasznosítja újra. A kutatások kimutatták, hogy a glükózamin képes fokozni az autofágiát. Ezt az mTor nevezetű útvonal mérséklésén keresztül éri el, hasonlóan a böjtöléshez.
Az autofágia pozitív hatásai:
Gyulladáscsökkentő hatás
A glükózamin molekuláris hatásmechanizmusa magyarázatot adhat arra is, hogy miért hatékony az ízülti gyulladás kezelésében. A glükózamin az NF-kB jelátviteli útvonalra van hatással, így csökkenti a pro-inflammatorikus citokinek felszabadulását. Ez azt jelenti, hogy kevesebb gyulladást elősegítő közvetítő anyag lesz a szervezetben, így csökken a szervezet gyulladás szintje.
Hatása a mikrobiomra
A mikrobiom nem más, mint a szervezetünkben élő mikroorganizmusok összessége, melyek legnagyobb arányban a bélrendszerben, azon belül is a vastagbélben fordulnak elő. Az öregedés egyik jellemzője a mikrobiom megváltozása, az életkor előrehaladtával ugyanis a baktériumok sokfélesége és száma is csökken, és diszbiózis (amikor a káros mikrobák túlszaporodnak) alakul ki.
A mikrobiom kutatása kiemelkedően fontos terület, mivel a betegségek nagy része valamilyen formában összefügg a bélrendszer állapotával. A tanulmányokban a glükózamin-kiegészítés képes volt növelni a potenciálisan egészséget elősegítő baktériumok számát, miközben egyidejűleg gátolta a károsabb baktériumokat. Mivel a glükózaminnak csak körülbelül fele szívódik fel a bélrendszeren keresztül, a maradékot a baktériumok hasznosítják.
Összetevők (1 kapszula)
mennyiség*
%NRV**
Glükózamin szulfát-kálium klorid
1000 mg
n.a.***
%NRV**: Napi beviteli referenciaérték %-a felnőttek esetében.
n.a.***: nincs meghatározva.
Ajánlott mennyiség: napi 1 kapszula.
Összetevők: Glükózamin szulfát-kálium klorid, hidroxipropil-metilcellulóz (bevonat).
Tartalom: 90 db kapszula.
Tömeg: 100,8 gramm.
Minőségét megőrzi: az üveghenger alján jelzett időpontig (hó/év).
Származási hely: EU.
Tárolás: száraz, hűvös, sötét helyen és gyermeket elől elzárva tartandó!
Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Amennyiben terhes, szoptat, nem töltötte be 18 életévét, vagy gyógyszert szed, használat előtt konzultájon kezelőorvosával!
Ma, Hao et al. "Glucosamine Use, Inflammation, and Genetic Susceptibility, and Incidence of Type 2 Diabetes: A Prospective Study in UK Biobank." Diabetes care vol. 43.4 (2020): 719-725. link
Caramés, Beatriz et al. "Glucosamine activates autophagy in vitro and in vivo." Arthritis and rheumatism vol. 65.7 (2013): 1843-52. link
Shintani, Tomoya et al. "Calorie restriction mimetic drugs could favorably influence gut microbiota leading to lifespan extension." GeroScience vol. 45,6 (2023): 3475-3490. link
Clegg, Daniel O et al. "Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis." The New England journal of medicine 354.8 (2006): 795-808. link
Veronese, Nicola et al. "Glucosamine sulphate: an umbrella review of health outcomes." Therapeutic advances in musculoskeletal disease 12 1759720X20975927. 26 Dec. 2020, Link
Weimer, Sandra et al. "D-Glucosamine supplementation extends life span of nematodes and of ageing mice." Nature communications 5 3563. 8 Apr. 2014, Link
Shintani, Tomoya et al. "Glucosamine Extends the Lifespan of Caenorhabditis elegansvia Autophagy Induction." Journal of applied glycoscience 65.3 37-43. 20 Aug. 2018, Link
Yoon, So Young, and Vikram P Narayan. "Genetically predicted glucosamine and longevity: A Mendelian randomization study." Clinical nutrition ESPEN 49 (2022): 556-559. link