Kérdése van? +36301948768
Magas molekulatömegű Hialuronsav (2-2,5 millió Dalton)
L-glicinnel és C-vitaminnal kiegészítve
60 darab kapszula, 2 havi adag
MOLEQLAR® Hialuron étrend-kiegészítő komplex
A hialuronsav egy természetes anyag, amely az emberi szervezetben is megtalálható. Kiváló vízmegkötő képessége révén fontos szerepet tölt be a bőr rugalmasságának megőrzésében. A plasztikai sebészetben is gyakran használják, mivel a bőrbe injektálva kisimítja a finom ráncokat. Emellett számos új kutatás igazolja, hogy szájon át történő alkalmazás esetén a hialuronsav még szélesebb körű előnyökkel bír.
Ahogy öregszünk, a szervezetünk hialuronsav-termelése fokozatosan csökken. Ennek következtében a bőr rugalmassága veszít minőségéből, a ráncok száma növekedik, és az ízületeink „kenőanyag” mennyisége is csökken, ami fokozott ízületi fájdalmakhoz vezethet.
A kutatások eredményei:
Sokáig úgy vélték, hogy a hialuronsav szájon át történő pótlása nem hatékony, mivel a molekula kisebb részekre bomlik le az emésztőrendszerben. Azonban a legújabb kísérleti eredmények ezt a feltételezést megcáfolták:
MoleQlar komplex- minőségi hatóanyagok kombinációja
A kutatások szerint a magas molekulatömegű hialuronsav hatékonyabb, mint az alacsony molekulatömegű változatok. Magas molekulatömegűnek azokat a hialuronsavakat nevezzük, amelyek tömege meghaladja a 100 kilodalton (kDA), azaz 100 000 Dalton. Összehasonlításképpen, a MoleQlar Hialuron termék molekulatömege 2000-2500 kDA, vagyis 2-2,5 millió Dalton.
A glicin az egyik legfontosabb aminosav a szervezetünkben, amely főként a májban és a vesékben termelődik. Kulcsfontosságú összetevője a kollagénnek, ezáltal elengedhetetlen szerepet játszik bőrünk és a testünk strukturális integritásának fenntartásában.
A hialuronsav, glicin és C-vitamin kombinációja kiválóan támogatja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és egészségét. A hialuronsav hidratál, a C-vitamin elősegíti a kollagén termelését, javítva a bőr tónusát és rugalmasságát, valamint antioxidáns védelmet nyújt a környezeti károk ellen. A glicin, mint a kollagén egyik fő alkotóeleme, tovább erősíti a bőr szerkezetét és segíti a gyulladások csökkentésében. Ez a hármas hatóanyag-kombináció együttesen hatékonyan javítja a bőr általános állapotát és segít a bőr fiatalságának megőrzésében.
NNGYK szám: NNGYK/20195-2/2024 (a termék megfelel a jogszabályi előírásoknak és szerepel a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nyilvántartásában, mint étrend-kiegészítő).
Mi is a hialuronsav?
A hialuronsav, más néven hialuron, természetesen előfordul a szervezetünkben, és bizonyos mértékig képesek vagyunk azt magunk is előállítani. Azonban az életkor előrehaladtával mennyisége folyamatosan csökken.
Az 1930-as években Karl Meyer izolálta ezt a diszacharidból és uronsavból álló anyagot a szarvasmarha szemének üvegtestéből. A hialuronsav szó az ókori görög szó „hyalos” (üveg) és az uronsav szóösszetételből áll. Manapság a hialuronsavat fermentációs eljárással, baktériumok segítségével állítják elő, ami lehetővé teszi a tiszta és vegán hialuron kinyerését. Ez az előállítási módszer minimálisra csökkenti az allergiás reakciók kockázatát.
A szervezetünk körülbelül 15 gramm hialuronsavat tartalmaz, amely az ízületekben, a kötőszövetekben és a bőrben található meg. A hialuronsav teljes mennyiségének közel fele a bőrben lokalizálódik, ahol mind az epidermiszben (a bőr felső rétegében), mind a mélyebb dermis rétegekben jelen van.
Alacsony vagy magas molekulatömeg?
A hialuronsav szerepének megértéséhez közelebbről kell vizsgálnunk molekuláris szerkezetét. Cukormolekulából álló láncokból, úgynevezett diszacharidokból épül fel, melyek módosult glükóz építőelemek, és láncszerűen kapcsolódnak össze. Ez a speciális szerkezet teszi lehetővé, hogy jelentős mennyiségű vizet képes megkötni.
A hialuronsav molekulatömege a benne található két-cukros egységek, vagyis diszacharidok számától függ. Ennek alapján különböztetünk meg alacsony és magas molekulatömegű hialuronsavat. Ez a megkülönböztetés különösen fontos, mivel a két típusú molekula eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A magas molekulatömegű hialuronsav nagyobb mennyiségű vizet képes megkötni.
Amikor a hialuronsav molekulatömege meghaladja a 100 kilodalton (kDA), azaz a 100.000 Daltont, akkor magas molekulatömegű hialuronsavként hivatkozunk rá. Példaként, a MoleQlar Hialuron termék molekulatömege 2000-2500 kDA, azaz 2-2,5 millió Dalton. Ez jelentős mértékben meghaladja a magas molekulatömegű hialuronsav kategóriájának alsó határát.
A magas molekulatömegű hialuronsav fontos szerepet játszik az ízületi porc és a szinoviális folyadék (az ízületi részeket kitöltő viszkózus nedvesség) szerkezetében és működésében. Tanulmányok kimutatták, hogy bár az alacsony molekulatömegű hialuronsav is képes csökkenteni a ráncok mélységét, ez nem olyan hatékony, mint a magas molekulatömegű változat. Továbbá bizonyos betegségek, mint az asztma, tüdőfibrózis, és magas vérnyomás esetében az alacsony molekulatömegű hialuronsav használatakor nagyobb valószínűséggel figyelhetők meg proinflammatorikus (gyulladást elősegítő) jelzések, ami fokozott óvatosságot igényel az ilyen típusú hialuronsav alkalmazásakor.
MoleQlar Hialuron étrend-kiegészítő komplex
Összetevők (1 kapszula)
mennyiség*
%NRV**
Hialuronsav (2.000-2.500 kDa)
200 mg
n.a.***
l-glicin
C-vitamin
100 mg
125%
%NRV**: Napi beviteli referenciaérték %-a felnőttek esetében.
n.a.***: nincs meghatározva.
Ajánlott mennyiség: napi 1 kapszula.
Összetevők: hialuronsav, l-glicin és C-vitamin .
Bevonat: hidroxipropil-metilcellulóz.
Tartalom: 60 db kapszula.
Tömeg: 36 gramm.
Minőségét megőrzi: az üveghenger alján jelzett időpontig (hó/év).
Származási hely: EU.
Tárolás: száraz, hűvös, sötét helyen és gyermeket elől elzárva tartandó!
Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Amennyiben terhes, szoptat, nem töltötte be 18 életévét, vagy gyógyszert szed, használat előtt konzultájon kezelőorvosával!
Papakonstantinou, Eleni et al. "Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging." Dermato-endocrinology vol. 4,3 (2012): 253-8. link
Lodén, M, and W Wessman. "The influence of a cream containing 20% glycerin and its vehicle on skin barrier properties." International journal of cosmetic science vol. 23,2 (2001): 115-9. link
Oe, Mariko et al. "Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period." Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 10 267-273. 18 Jul. 2017, Link
Fallacara, Arianna et al. "Hyaluronic Acid in the Third Millennium." Polymers vol. 10,7 701. 25 Jun. 2018, Link
Bayer, Ilker S. "Hyaluronic Acid and Controlled Release: A Review." Molecules (Basel, Switzerland)vol. 25,11 2649. 6 Jun. 2020, Link
Li, Peng, and Guoyao Wu. "Roles of dietary glycine, proline, and hydroxyproline in collagen synthesis and animal growth." Amino acids vol. 50.1 (2018): 29-38. link
Tashiro, Toshiyuki et al. "Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period." TheScientificWorldJournal vol. 2012 (2012): 167928. link
Michelotti, Angela et al. "Oral intake of a new full-spectrum hyaluronan improves skin profilometry and ageing: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial." European journal of dermatology : EJD vol. 31,6 (2021): 798-805. link