Kérdése van? +36301948768
Kollagén- SOLUGEL®
450 gramm nagy tisztaságú kollagénpor szabadtartású tehenekből származó kollagén peptidekből.
30 napi adag (egy adag = 15 gramm)
Nem tartalmaz glutént, tejterméket, cukrot, zsírt, koleszterint és szénhidrátot, valamint mesterséges színezéket, aromát, édesítőszert, adalékanyagokat és tartósítószereket.
MoleQlar Kollagén étrend-kiegészítő por
SOLUGEL® a minőség garanciája, a tiszta és fenntartható forrásból származó kollagén. A szarvasmarhák a szabadban nevelkednek, életük 100%-át legelőn töltik, továbbá hormonoktól, antibiotikumoktól és anabolikus szteroidoktól mentesek. A SOLUGEL® termék gyártási folyamatát a LIAF Control SRL., az American Grassfed Association tagja tanúsítja.
A termék ultra tiszta, nem tartalmaz: glutént, tejterméket, cukrot, zsírt, koleszterint, szénhidrátot, mesterséges színezéket, aromát, édesítőszert, adalékanyagokat, vagy tartósítószereket.
Előnyei: számos klinikai tanulmány igazolta a kollagén pozitív egészségügyi előnyeit a bőr, a csontok és az ízületek tekintetében.
A kollagén peptidek, amelyeket kollagén hidrolizátumként vagy hidrolizált kollagénként is ismernek, egy jól emészthető fehérje, amelyet kollagénben gazdag anyagok enzimatikus kezelésével nyernek. A legjobb minőségű alapanyagokból származó bioaktív SOLUGEL® kollagén peptideket szigorúan ellenőrzött eljárással állítják elő, egyedi biotechnológiát alkalmazva, amely prémium minőséget eredményez.
A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben, fehérjéje készletünk több mint 30%-át teszi ki. Mint a legfontosabb építőelem, minden kötőszövetben jelen van: bőr, csontok, porcok, inak, ínszalagok és erek.
Hatékony-e a kollagén pótlás?
Az emberi emésztőrendszerben a kollagén peptidjei további hidrolízis során kisebb peptidmolekulákra vagy akár szabad aminosavakra bomlanak, ami megkönnyíti azok felszívódását a bélrendszerben. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy ezek a molekulák már 15 percen belül képesek bejutni a véráramba.
A minőség a legfontosabb. Minden egyes forgalmazott terméket független, német laboratórium tesztelt, mely tanúsította a tisztaságot, valamint a nehézfém mentességet. Tanúsítványok és minőségbiztosítás.
Ajánlott mennyiség: naponta 15 gramm (2 adagoló kanál).
Tartalom: 450 gramm ( 1 havi adag az ajánlott mennyiséggel).
Használat: napi egy adag (15 gramm, 2 adagoló kanál) bő folyadékkal. A termék adagoló kanalat tartalmaz.
NNGYK szám: NNGYK/18129-2/2024 (a termék megfelel a jogszabályi előírásoknak és szerepel a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nyilvántartásában, mint étrend-kiegészítő).
Mi az a kollagén?
A kollagén az egyik legelterjedtebb fehérjetípus a szervezetünkben, mely kulcsfontosságú eleme kötőszöveteinknek, amik hosszú, rostos molekulákból épülnek fel. Ez a fehérje biztosítja például bőrünk szerkezetét és az inakban található kollagén hozzájárul a nagyobb szakítószilárdságukhoz.
A kollagént a szervezetünkben található fibroblasztok nevezetű speciális sejtek állítják elő, egy olyan folyamat során, amelyben három különböző aminosavat kötnek össze, hosszú, rostos molekulákat formálva. Ezeket a hosszú, szálszerű molekulákat ezután egy tripla hélix szerkezetbe rendezik, ami hasonlít egy háromszálas fonott zsinórhoz. Ezek a tripla hélix szerkezetek tovább rendeződnek kisebb csoportokba, amelyeket fibrillumoknak nevezünk, és ezek együtt alkotják a végül a kollagén rostokat, amelyek erőt és rugalmasságot biztosítanak a kötőszöveteknek.
Ahogy öregszünk, szervezetünkben a kollagén szint fokozatosan csökken, ami többek között a bőrünk szerkezetének megváltozásához vezet: törékenyebbé és ráncosabbá válik, míg az inaink rugalmassága is csökken az idő előrehaladtával.
Az egészséges és feszes bőr
Fibroblasztjaink folyamatosan termelik a kollagént bőrünkben, ami nagyméretű rostok formájában egy feszes hálózatot hoz létre. Viszont a túlzott UV-sugárzásnak való kitettség és az öregedési folyamat idővel csökkenti a kollagénszintet, ami ráncosodáshoz vezet a bőrön.
Az UV sugárzás két módon árthat a bőrünknek: először is, akadályozza a fibroblasztok működését, ami csökkenti az új kollagén termelődését, másodsorban pedig elősegíti a bőr károsodását, ami aktiválja a kollagenáz nevű enzimeket. Ezek az enzimek lebontják a funkcionális kollagént. Egy hatásos módszer a bőr korai öregedésének megelőzésére az, ha rendszeresen magas faktorszámú (ideális esetben 50+ faktorszámú) UV-védő naptejet használunk, ami hatékonyan védi a bőrt az öregedéstől.
Emellett az életkor előrehaladtával a kollagénrostok szerkezete is átalakul: vékonyodnak, aminek következtében vázunk láthatóan gyengébbé válik. Ennek az okát még nem ismerjük pontosan, de egy elmélet szerint az idő múlásával a vérkeringés – különösen a finom ereken keresztüli – romlik, ami hátrányosan érinti a kollagén termelődését.
A kollagénnél megfigyelhető, hogy alacsonyabb szintje az életkor előrehaladtával több ráncot eredményez. A logikus következtetés: a kollagénpótlás. Azonban a kollagén külsőleg nem vihető be a bőrbe, mivel a molekulái túl nagyok ahhoz, hogy áthatoljanak a bőrön. Egy lehetséges megoldás a táplálkozás révén történő kollagénbevitel, amit a szervezetünk a gyomor-bél traktuson keresztül képes felszívni.
Az alacsony és a magas molekulatömeg - egy kicsi, de jelentős különbség
A kollagén hosszú, szálszerű molekulákból épül fel, amelyek megtalálhatók bizonyos állati termékekben, mint például a csontvelő, a csirkebőr vagy a halak. Amikor ezeket fogyasztjuk, a gyomorsavunk a kollagénmolekulákat aminosavakká bontja le. Ez első pillantásra hátrányosnak tűnhet, de valójában ez a folyamat elengedhetetlen, mert csak az így keletkező aminosavak képesek átjutni a bélrendszerünk falán, míg a teljes kollagénmolekulák nem.
Tehát aki kollagént szeretne pótolni, az hatékonyabban teszi ezt, ha a kollagént már előzetesen lebontott formában viszi be a szervezetébe. A kutatások azt mutatják, hogy minél kisebb a kollagén molekuláinak mérete, annál jobb a felszívódásuk. A kis molekulák könnyebben áthaladnak a bélrendszeren, és így eljutnak a bőrbe, ahol serkentik a kollagénszintézist. A probléma a nagy molekulákkal az, hogy a bélrendszerünk nem képes hatékonyan felszívni őket.
A kollagén különleges szerepe: Miért nem elég más aminosavakat fogyasztani?
Minden fehérje aminosavakká bomlik az emésztés során, és a kollagén is csak aminosav formájában képes felszívódni a bélrendszeren keresztül. Számos kutatás foglalkozik a kollagén és más aminosavak bőrre gyakorolt hatásának összehasonlításával. Ezek a tanulmányok általában arra a következtetésre jutnak, hogy a kollagén bevitele különleges eset, mert bizonyos specifikus aminosavakat tartalmaz (például glicint, prolint és hidroxiprolint), amelyek nagyobb koncentrációban fordulnak elő benne, mint más fehérjeforrásokban. Ezek az aminosavak kulcsfontosságúak a szervezetünk kollagénszintéziséhez.
Emiatt a kollagénpeptidek bevitele célzott módon képes támogatni a bőr strukturális elemeinek megújulását, amit más, nem kollagénspecifikus aminosavak bevitele nem feltétlenül tesz lehetővé.
Míg a változatos táplálkozás során számos különböző aminosavhoz juthatunk hozzá, a kollagén fogyasztása célzottan biztosítja azokat az aminosavakat, amelyek különösen fontosak a szervezetünk kollagén-termelő képességének támogatásához. Ezért van az, hogy a kollagén vagy kollagénpeptidek pótlása külön előnyökkel járhat a puszta aminosavak fogyasztásához képest.
A kollagén és az ízületi porckopás
A bőr mellett kollagént találunk ízületeinkben és azokban az inakban is, amelyekkel az izmaink csatlakoznak a csontokhoz. Itt is, ahogy öregszünk, azt látjuk, hogy a kollagén sűrűsége csökken. Ízületeink az porckopás miatt fájnak, az inak már nem képesek olyan hatékonyan viselni a terhet, mint korábbi években, és általánosságban merevebbé válunk.
Kutatások kimutatták, hogy napi 5-15 grammos kollagén fogyasztás javítja az ízületi mozgékonyságot és csökkenti a fájdalmat. Az eredmények azt sugallják, hogy minél idősebb a résztvevő, annál jelentősebb az előny, amit a napi kollagén bevitel nyújt.
Összetevők (1 adag)
Mennyiség
%NRV**
Kollagén hidrolizátum
15 g
n.a.***:
%NRV**: Napi beviteli referenciaérték %-a felnőttek esetében.
n.a.***: nincs meghatározva.
Ajánlott mennyiség: napi 1 adag (2 adagolókanál) folyadékban feloldva.
Összetevők: kollagén hidrolizátum.
Tartalom: 450 g (1 havi adag az ajánlott mennyiséggel).
A tasak egy 20 ml-es űrtartalmú adagoló kanalat is tartamaz.
Minőségét megőrzi: a tasak hátulján jelzett időpontig (hó/év).
Származási hely: EU.
Tárolás: száraz, hűvös, sötét helyen és gyermeket elől elzárva tartandó!
Forgalmazza: Szekér Károly Norbert, egyéni vállalkozó
2316 Tököl, Ráckevei út 4/D fsz. 4.
Figyelmeztetés: az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Amennyiben terhes, szoptat, nem töltötte be 18 életévét, vagy gyógyszert szed, használat előtt konzultájon kezelőorvosával!
Khatri, Mishti et al. "The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review." Amino acids vol. 53,10 (2021): 1493-1506. link
Kim, Jemin et al. "Oral Supplementation of Low-Molecular-Weight Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Improves Biophysical Properties of Skin: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Study." Journal of medicinal food vol. 25,12 (2022): 1146-1154. link
Barati, Meisam et al. "Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review." Journal of cosmetic dermatology vol. 19,11 (2020): 2820-2829. link
Ricard-Blum, Sylvie. "The collagen family." Cold Spring Harbor perspectives in biology vol. 3,1 a004978. 1 Jan. 2011, Link
Rustad, Andrea M et al. "Myths and media in oral collagen supplementation for the skin, nails, and hair: A review." Journal of cosmetic dermatology vol. 21,2 (2022): 438-443. link
Rittié, Laure, and Gary J Fisher. "Natural and sun-induced aging of human skin." Cold Spring Harbor perspectives in medicine vol. 5,1 a015370. 5 Jan. 2015, Link
Podolsky, Michael J et al. "Age-dependent regulation of cell-mediated collagen turnover." JCI insight vol. 5,10 e137519. 21 May. 2020, Link