Kérdése van? +36301948768
13 speciális hatóanyag a hosszabb életért.
Olyan tudományosan megalapozott összetétel, mely hatással van az öregedés minden jellemzőjére.
Harmonikus citromos íz, cukor és édesítőszer nélkül.
Praktikus kiszerelés, 30 tasak/doboz.
MoleQlar ONE- étrendkiegészítő komplexum
A MoleQlar számos szakértővel együttműködve fejlesztette ki a legújabb étrendkiegészítő komplexumát, melynek célja, hogy felvegye a harcot az öregedés összes tényezőjével szemben. Egy tasak 13 kiváló minőségű, hosszú élettartamat elősegítő molekulát biztosít:
kalcium alfa-ketoglutarát, resveratrol, luteolin, kvercetin, l-glicin, theanine, hialuronsav, glükozamin, inozitol, kreatin-monohidrát, magnézium taurát, citrullin malát, C-vitamin.
Ajánlott mennyiség: napi 1 tasak, 250 ml folyadékban feloldva.
Tartalom: 1 doboz/30 tasak, 1 havi adag.
NNGYK szám: NNGYK/06050-2/2024 (a termék megfelel a jogszabályi előírásoknak és szerepel a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nyilvántartásában, mint étrend-kiegészítő).
A minőség a legfontosabb. Minden egyes forgalmazott terméket független, német laboratórium tesztelt, mely tanúsította a tisztaságot, valamint a nehézfém mentességet. Tanúsítványok és minőségbiztosítás.
Miért a MoleQlar ONE?
Előfordult már, hogy elvesztél a kiegészítők dzsungelében? Vagy bosszant, hogy minden nap porokat kell kimérned, vagy kapszulákat kell összeválogatnod?
Itt jön a képbe a MoleQlar ONE – a napi élettartamnövelő komplexum. Minden nap egy tasak, hogy támogasd az egészséges jövődet a 13 speciális hatóanyag forradalmi kombinációjával. Nincs több mixelés és számolgatás. Köszöntsd új reggeli rutinodat harmonikus citromos ízzel, cukor vagy bármiféle édesítőszer nélkül.
Mi is az öregedés?
Az öregedés egy rendkívül összetett folyamat. Minden jele, amit látunk és érzünk, csak a végpontja azoknak a molekuláris folyamatoknak, amelyek évek és évtizedek alatt nem működnek megfelelően.
Ha idővel kevésbé érezzük magunkat hatékonynak és hamarabb kimerülünk, akkor valószínűleg már egy ideje mitokondriális diszfunkciótól szenvedünk. Ha a bőrünkön láthatóvá válnak az öregedési pigmentek, akkor elvesztettük sejtek fehérjekészletének egyensúlyát (proteosztázisát). Ezek a folyamatok nem egyik napról a másikra, hanem molekuláris szinten fokozatosan és egyénenként különböző ütemben történnek.
A fent említett kettőn kívül az öregedésnek még tíz jele van, összesen tizenkettő. Az öregedés 12 meghatározó tényezőjét Carlos Lopez Otin tudós vezette csapat fedezte fel és határozta meg. Minden életkorral összefüggő betegség és változás hátterében ezek a jelenségek állnak. A kutatók azt feltételezik, hogy ha ezekre a folyamatokra hatással tudnánk lenni, akkor lassabban, vagy egyáltalán nem öregednénk.
Szeretnél többet megtudni öregedés 12 meghatározó tényezőjéről? Tovább a cikkre.
Annak érdekében, hogy jobban megértsük, mely folyamatok gyorsítják fel az öregedést, és hogy a MoleQlar ONE komplex különböző molekulái hogyan hatnak a szervezetünkre, rövid áttekintést adunk mindegyikről.
Miért pont 13 összetevő?
A piacon jelenleg számos vitamin komplex kapható, sok esetében rengetek különböző összetevővel. Azonban a minél több összetevő, annál jobb kijelentés nem feltétlen igaz: az egyes molekulák általában nagyon alacsony koncentrációban vannak jelen, amelyek együttes hatását nem vizsgálták.
A MoleQlar ONE esetében a megközelítés más volt. Számos molekulát vizsgáltak meg, és értékelték azokat a hosszú élettartamot elősegítő potenciáljuk szempontjából. Különösen fontos volt, hogy az alkalmazott adagok tudományos bizonyítékokon alapuljanak.
Összetevők
Kalcium alfa-ketoglutarát (Ca-AKG)
A Ca-AKG a létfontosságú ásványi kalcium (Ca) és az alfa-ketoglutarát (AKG) kombinációja.
Az AKG egy kis molekula, amely folyamatosan felépül és lebomlik a szervezetünkben. Fontos szerepet játszik a citrát ciklusban, ami a sejtek erőműveiben, a mitokondriumokban zajlik, és segít abban, hogy a szervezetünk minden nap elegendő energiát termeljen ATP formájában.
Azonban 40 és 80 éves kor között a szervezetünk AKG raktárai tízszeresére csökkennek, ennek egyenes következménye a rosszabb energiaellátás, vagyis a fáradékonyság és a gyengeség érzete.
Mivel az AKG nem található meg az étrendünkben, kiegészítőkre vagyunk utalva. A kalciummal való kombináció biztosítja, hogy az AKG hatékonyabban szívódjon fel a szervezetünkbe.
Állatkísérletekben a vizsgált alanyok akár 50%-kal éltek tovább Ca-AKG hatására. Az embereken végzett nagyobb tanulmányok még folyamatban vannak, de az első adatok rendkívül biztatóak.
Az energia-anyagcserét általánosan támogató hatásán túl az AKG különösen értékes a bélsejtek számára, ahol a molekula közvetetten hozzájárul a javított mikrobiomhoz.
A CaAKG az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Trans-resveratrol
Biztosan ismerős lehet a francia paradoxon kifejezés, amely szerint a franciák annak ellenére élnek átlagosan hosszabb ideig, hogy sok húst, sajtot és bort fogyasztanak. Az élettartam-kutatásban jeleskedő szakértők, köztük David Sinclair professzor, úgy vélik, megtalálták ennek a rejtélynek a megoldását: a resveratrolt.
A növények számára a resveratrol termelése egy természetes védekezési mechanizmus különféle stresszhatásokkal szemben. A resveratrol hatékonyan aktiválja a hosszú élettartammal összefüggő különböző enzimeket, mint például a sirtuinokat és az AMPK-t.
Különösen a sirtuinok, amelyeket gyakran hosszú élettartamú géneknek is neveznek, az egyik legígéretesebb megközelítésnek tekintik a kutatásokban. Több tanulmány kimutatta, hogy a resveratrol meghosszabbította a kísérleti alanyok élettartamát.
Továbbá antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását. A transz-resveratrol forma stabilabb és jobban felszívódik a szervezetben.
A resveratrol az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Luteolin
A luteolin a flavonoidok családjába tartozik, és természetesen előfordul olyan növényekben, mint az olívabogyó, a rozmaring és a kakukkfű.
Hasonlóan a resveratrolhoz, a luteolin is aktiválja a hosszú élettartamú géneket, a sirtuinokat. A tanulmányok szerint a luteolin segíti a szervezetet a hibás sejtek eltávolításában, mivel gátolja a nukleáris faktor kappa B (NF-kB) jelátviteli útvonalat.
Az NF-kB az életkor előrehaladtával egyensúlyát vesztő jelátviteli utak egyike, amelynek túlzott aktivitása krónikus gyulladást okoz, ami időskorban az egész testben zajló gyulladásos reakcióhoz vezet.
A luteolin egy másik pozitív hatása, hogy elősegíti az NAD+ újrafeldolgozását. Az NAD+ egy kulcsfontosságú koenzim, amely az emberi test minden sejtjében megtalálható, és számos létfontosságú folyamatban vesz részt.
A luteolin az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Kvercetin
A kvercetin technikailag egy növényi pigment, amely jellemzően sárga színű és keserű ízű. Számos gyümölcsben, zöldségben és magban található meg. Rendszeresen fogyasztunk kvercetint tartalmazó élelmiszereket, mint például a hagymát, almát, bogyós gyümölcsöket és teát, így használata biztonságos.
James L. Kirkland, a neves Mayo Klinika professzora volt az elsők között, aki felfedezte a kvercetin potenciális egészségügyi hatásait. Olyan hatóanyagok után kutatott, amelyek eltávolíthatják a testből az úgynevezett „senescent cells”-t, vagyis elöregedő sejteket. Ezek a sejtek testünk minden részében jelen vannak, és az életkor előrehaladtával egyre több ilyen, úgymond élőhalott sejt halmozódik fel bennünk, hozzájárulva olyan betegségek kialakulásához, mint a cukorbetegség, a rák és az autoimmun betegségek.
Az élettartam-kutatásban a kvercetin két hatásmechanizmusa került a figyelem középpontjába: egyrészt aktiválja az AMPK enzim aktivitását, ami súlycsökkentő és antidiabetikus hatásokat ígér, másrészt segít az elöregedő sejtek hatékonyabb eltávolításában.
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai mellett a kvercetin gátolja továbbá a hisztamin hírvivőanyag felszabadulását, így enyhítheti az allergiás tüneteket. Emellett a kvercetin támogatja az immunrendszert is, valamint antivirális és antimikrobiális tulajdonságai révén védelmet nyújthat a fertőzésekkel szemben.
A kvercetin az öregedés következő jellemzőire van hatással:
l-glicin
A glicin egy nem esszenciális aminosav, amely számtalan anyagcsere-folyamatban vesz részt a szervezetünkben, és része a kollagénnek is, amely egy szerkezeti fehérje a bőrben, a csontokban és az inakban. Továbbá a glicin része a glutation szerkezeti képletének is, ami a szervezetünk egyik legfontosabb és legerősebb antioxidáns vegyülete. Az életkor előrehaladtával a szervezetünk glutation szintje csökken, ami fokozhatja a sejtkárosodás kockázatát.
Állatkísérletek során a glicin képes volt meghosszabbítani a vizsgált alanyok élettartamát. Humán klinikai tanulmányok már igazolták, hogy a glicin bevitel képes csökkenteni a hemoglobin A1c szintet cukorbetegek esetében, valamint a magas vérnyomású betegeknél a vérnyomás csökkenését eredményezte három hónapnyi folyamatos bevitel után.
GlyNAC formájában embereken végzett kutatások is kimutatták, hogy pozitívan befolyásolja az öregedés különböző jellemzőit. Jelenleg további alkalmazási területek kutatása folyik, de a glicin már elnyerte a "geroprotector" elnevezést, ami az öregedés védelmezőjeként értelmezhető.
A glicin az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Theanine
A zöld tea egészségjavító tulajdonságai már régóta ismertek, és a kutatások fokozatosan tárják fel az ezek mögött álló molekulákat. Az egyik ilyen molekula a theanin nevű aminosav, melynek természetes forrása kizárólag a zöld tea.
A tudományos kutatások alapján a teanin:
Az egyik legfőbb előnye, hogy nem okoz álmosságot, vagy bágyadtságot, így nappal javítja a szellemi teljesítményt és a koncentrációt, relaxációt biztosít, míg éjszaka a jó minőségű és pihentető alvást támogatja.
Ezenkívül támogatja a szervezet NAD+ anyagcseréjét, és a vércukorszint szabályozásával hozzájárul az anyagcsere egészségének megőrzéséhez.
A theanine az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Hialuronsav
A hialuronsav jól ismert a kozmetikai iparban, mint ráncfeltöltő anyag. Vízmegkötő tulajdonságainak köszönhetően a hialuronsav támogatja legnagyobb szervünket, a bőrt a korai öregedéssel szemben.
Az életkor előrehaladtával a bőrünk hialuronsav-tartalma folyamatosan csökken. Egy 75 éves személy bőrében csak körülbelül egy negyede van a hialuronsav-tartalomnak, mint egy 19 évesében.
A hialuronsav étrend-kiegészítőként is meggyőző eredményeket mutat a kutatásokban:
A Hialuronsav az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Glükozamin-szulfát
A glükózamin különösen gyakori az ízületekben és a kötőszövetben, ezért sok ízületvédő készítmény alapanyagaként szolgál. Glükózamin-szulfát formájában a szervezet könnyen hasznosítja, és a tudósok megnövekedett glükózamin szintet találtak a vérben és az ízületi folyadékban a glükózamin-szulfát szedése után.
Glükózamin a kutatásokban:
A glükózamin az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Inozitol
Az inozitol egy vitaminszerű cukoralkohol, amely főként a májban, a vesékben és az agyban fordul elő. Bár a szervezet kis mennyiségben maga is termeli, megtalálható növényi alapú élelmiszerekben is, mint például a grapefruit.
Pótlása különösen előnyös lehet hormonális problémák, termékenységi zavarok és inzulinrezisztencia esetén, valamint a stressz és a szorongás csökkentésében is hatékony.
Több tanulmányt végeztek a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőkkel. Ennek a betegségnek gyakori tünetei közé tartozik az emelkedett inzulinszint, a cukor- és anyagcserezavarok, valamint az inzulinrezisztencia. A kísérletek során az inozitol bevitel nemcsak javította az inzulinérzékenységüket, hanem a termékenységet is fokozta.
Az inozitol pótlása más betegségek esetében is hasznos lehet, mint a nem alkoholos zsírmáj betegség. Ezzel a széles alkalmazási skálával és a számos klinikai kutatási projekttel az inozitol ígéretes molekula a jövőre nézve.
Az inozitol az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Kreatin-monohidrát
A kreatin egy létfontosságú molekula, amely segít növelni az izom saját ATP-tartalékát, ami megnövekedett erőként érzékelhető.
Az életkor előrehaladtával a szervezetünk által termelt kreatin mennyisége csökken, így nemcsak sportolók számára érdemes kreatint szedni. 50 éves kor felett az izomtömeg évente 1-2%-kal, az izomerő pedig 1-5%-kal is csökkenhet. Ezt hosszú ideig kompenzálhatjuk, de egy idő után az izmok annyira gyengék lesznek, hogy a korábban egyszerű dolgok, mint például a lépcsőzés, nehezebbé válnak. Ezért az erőnléti edzés kombinációban a kreatinnal egy hatékony megközelítés az izomerő megőrzésére időskorban.
Az erőnövelő hatása mellett a kreatin csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, így támogatja az immunrendszer megfelelő működését. Ezen kívül a kreatin javítja a kognitív teljesítményt, és állatkísérletekben védelmet nyújtott neurodegeneratív betegségekkel szemben.
A kreatin az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Magnézium-taurát
A magnézium a Föld nyolcadik leggyakoribb eleme, és szervezetünkben több mint 300 enzimmel áll kapcsolatban, amelyek széleskörű funkciókat töltenek be, többek között a fehérjeszintézistől az izom- és idegjelekig, valamint a vércukor- és vérnyomás-szabályozásig. Azonban a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő magnéziumot, így magnéziumhiányban szenvedhet.
A magnéziumhiány összefügg olyan időskori betegségekkel, mint az érelmeszesedés, a megnövekedett vérzsírszintek, az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség. A magnézium számos kulcsszerepet tölt be a szervezetben, ahogyan azt a kapcsolódó enzimek sokasága is mutatja.
A taurinnal való kombinációja javítja a felszívódást, továbbá a mitochondriumok egészségének közvetítőjeként is működik. A magnézium csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget, elősegíti az energia-anyagcserét és nyugtatja az idegeket.
A Magnézium taurát az öregedés következő jellemzőire van hatással:
Citrullin malát
Az L-citrullin egy aminosav, amely természetesen előfordul a görögdinnyében, és javítja a nitrogén-monoxid (NO) termelést a szervezetben. Azonban ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, naponta legalább 1-1,5 kg görögdinnyét kellene fogyasztanunk. A malát az almasav sója, és többek között a citrátciklusban található meg a szervezetben.
A nitrogén-monoxid (NO) szükséges ahhoz, hogy az ereink megfelelően kitáguljanak. Az életkor előrehaladtával kardiovaszkuláris egészségünk hajlamos romlani, az NO szint csökken, és a vérnyomás emelkedik. Ezért előnyös lehet, ha a szervezet saját NO-termelését növeljük. Az L-citrullin, különösen maláttal kombinálva, jobban felszívódik és hatékonyabb az NO szintézis növelésében.
A növekedett NO-termelés az izmoknak is előnyös, mivel a növekedett véráramlás miatt több erőt tudnak generálni. Az állatkísérletekben kimutatták, hogy a malát javítja az élettartamot és a mitokondriális funkciót. A malát részt vesz az ATP formájában történő energia előállításában.
A L-citrullin-malát az öregedés következő jellemzőire van hatással:
C-vitamin
Szervezetünk nem képes önmagában C-vitamint előállítani, ezért külső forrásból, például élelmiszerekből, vagy étrend-kiegészítőkből kell pótolnunk. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő C-vitamint, komoly egészségügyi problémák léphetnek fel. A múltban különösen a tengerészek gyakran szenvedtek C-vitamin hiányban, ami skorbut betegségben nyilvánult meg, jellemző tünetei között szerepeltek a fogínyvérzés, ínysorvadás és sebgyógyulási zavarok.
A C-vitamin számos szerepet tölt be a szervezetben, legfontosabb feladata az immunrendszer erősítése, valamint az antioxidáns védekezés támogatása. Emellett fontos szerepet játszik a kollagén termelésben, ami a bőr, a porcok, inak és a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen.
Bár a C-vitamin nem kapcsolódik szorosan az öregedés kutatásához, bizonyos szinergikus hatásai vannak, különösen az alfa-ketoglutaráttal kombinálva.
A C-vitamin az öregedés következő jellemzőire van hatással:
MoleQlar ONE étrend-kiegészítő komplexum
Összetevők (1 tasak)
mennyiség*
%NRV**
Kalcium alfa-ketoglutarát
1000 mg
17 %
trans-resveratrol
56 mg
n.a.***:
luteolin
51 mg
kvercetin
100 mg
2000 mg
zöld tea kivonat (60% L- theanine)
250 mg
Hialuronsav por (2000 kDA)
105 mg
glükozamin-szulfát
850 mg
inozitol
500 mg
kreatin-monohidrát
magnézium-taurát
625 mg
citrullin-malát
125 %
természetes citrom aroma
380 mg
%NRV**: Napi beviteli referenciaérték %-a felnőttek esetében.
n.a.***: nincs meghatározva.
Ajánlott mennyiség: napi 1 tasak 250 ml folyadékban feloldva.
Összetevők: l-glicin, kreatin-monohidrát (Creapure®), citrullin-malát 2:1, glükozamin-szulfát-kálium-klorid, Kalcium alfa-ketoglutarát (77% AKG), inozitol, természetes citrom aroma (21860), zöld tea kivonat (60% L- theanine), C-vitamin/ L-aszkorbinsav, Hialuronsav por (2000 kDA), kvercetin (Sophora Japonica kivonata 95%), magnézium-taurát, trans-resveratrol, luteolin (98%)
AKG
Biological effects of 2-oxoglutarate with particular emphasis on the regulation of protein, mineral and lipid absorption/metabolism, muscle performance, kidney function, bone formation and cancerogenesis, all viewed from a healthy ageing perspective state of the art--review article. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18802218/
Supplementation with α-ketoglutarate to a low-protein diet enhances amino acid synthesis in tissues and improves protein metabolism in the skeletal muscle of growing pigs. Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-018-2618-3
Alpha-Ketoglutarate as a Molecule with Pleiotropic Activity: Well-Known and Novel Possibilities of Therapeutic Use. Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00005-016-0406-x?utm_source=getftr&utm_medium=getftr&utm_campaign=getftr_pilot
The metabolite α-ketoglutarate extends lifespan by inhibiting ATP synthase and TOR. Link: https://www.nature.com/articles/nature13264
Rejuvant®, a potential life-extending compound formulation with alpha-ketoglutarate and vitamins, conferred an average 8 year reduction in biological aging, after an average of 7 months of use, in the TruAge DNA methylation test. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8660611/
Alpha-ketoglutarate as a potent regulator for lifespan and healthspan: Evidences and perspectives. Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S053155652300075X?via%3Dihub#bb0600
Resveratrol
Resveratrol-Induced AMP-Activated Protein Kinase Activation Is Cell-Type Dependent: Lessons from Basic Research for Clinical Application. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537865/
Sirtuin activators and inhibitors: Promises, achievements, and challenges. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6342514/
The role of sirtuins in aging and age-related diseases. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26521204/
Chemistry and Biology of Resveratrol-Derived Natural Products. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566929/
Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4990206/
Effects of resveratrol on lifespan in Drosophila melanogaster and Caenorhabditis elegans. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17875315/
Luteolin suppresses inflammation-associated gene expression by blocking NF-κB and AP-1 activation pathway in mouse alveolar macrophages. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7094354/
Nicotinamide Mononucleotide: A Promising Molecule for Therapy of Diverse Diseases by Targeting NAD+ Metabolism. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7198709/
Quercetin and its derivates as antiviral potentials: A comprehensive review. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032170/
Targeting cellular senescence in metabolic disease. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9520013/
Glicin
The effects of stress and aging on glutathione metabolism. Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568163705000103
Glycine promotes longevity in Caenorhabditis elegans in a methionine cycle-dependent fashion. Link: https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1007633
Glycine supplementation extends lifespan of male and female. Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/acel.12953?src=getftr
Oral supplementation with glycine reduces oxidative stress in patients with metabolic syndrome, improving their systolic blood pressure. Link: https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/cjpp-2012-0341
Glycine treatment decreases proinflammatory cytokines and increases interferon-γ in patients with Type 2 diabetes. Link: https://link.springer.com/article/10.1007/BF03346417
Supplementing Glycine and N-Acetylcysteine (GlyNAC) in Older Adults Improves Glutathione Deficiency, Oxidative Stress, Mitochondrial Dysfunction, Inflammation, Physical Function, and Aging Hallmarks: A Randomized Clinical Trial. Link: https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/78/1/75/6668639?login=false
Theanin
EGCG, link: https://www.uniklinikum-saarland.de/de/einrichtungen/fachrichtungen/zellbiologie/seminar_zellbiologie_20192020/kaffee_tee_mehr_ist_besser/inhaltsstoffe/egcg#:~:text=Was%20ist%20EGCG%3F,Stoffe%20verlangsamt%20oder%20komplett%20verhindert
L-theanine, unique amino acid of tea, and its metabolism, health effects, and safety. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26192072/
Effects of Green Tea Catechins and Theanine on Preventing Influenza Infection among Healthcare Workers: A Randomized Controlled Trial. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3049752/
Evidence for structural changes in dermatan sulfate and hyaluronic acid with aging. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3829041/
Oral intake of a new full-spectrum hyaluronan improves skin profilometry and ageing: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34933842/
Oral Administration of Polymer Hyaluronic Acid Alleviates Symptoms of Knee Osteoarthritis: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study over a 12-Month Period. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3512263/
Hyaluronic Acid: A Key Ingredient in the Therapy of Inflammation. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533685/
Glükozamin
Glucosamine oral bioavailability and plasma pharmacokinetics after increasing doses of crystalline glucosamine sulfate in man. Link: https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(05)00193-7/fulltext
Synovial and plasma glucosamine concentrations in osteoarthritic patients following oral crystalline glucosamine sulphate at therapeutic dose. Link: https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(07)00055-6/fulltext
Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled clinical trial. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11214126/
Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12374520/
Effects of glucosamine hydrochloride and chondroitin sulphate, alone and in combination, on normal and interleukin-1 conditioned equine articular cartilage explant metabolism. Link: https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2746/0425164054530687?sid=nlm%3Apubmed
Caloric Restriction Mimetics in Nutrition and Clinical Trials. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8450594/
Inositol
Role of Inositols and Inositol Phosphates in Energy Metabolism. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663797/
From Myo-inositol to D-chiro-inositol molecular pathways. Link: https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/2390-2402.pdf
Inositol is an effective and safe treatment in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9878965/
Inositol and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review on Deficiencies and Supplementation.. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694137/
The Role of Inositol in Thyroid Physiology and in Subclinical Hypothyroidism Management.. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8143049/
Kreatin
The metabolic burden of creatine synthesis. Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-011-0853-y
Sarcopenia: Aging-Related Loss of Muscle Mass and Function. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6442923/
Strength and muscle mass loss with aging process. Age and strength loss. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3940510/
Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6322506/
The Role of Creatine in the Development and Activation of Immune Responses. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996722/
Creatine in mouse models of neurodegeneration and aging. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21390530/
A randomized, double-blind placebo-controlled trial of oral creatine monohydrate augmentation for enhanced response to a selective serotonin reuptake inhibitor in women with major depressive disorder. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22864465/
Magnesium in Prevention and Therapy. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586582/
Intersection of calorie restriction and magnesium in the suppression of genome-destabilizing RNA-DNA hybrids. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27574117/
Influence of Magnesium Ions on Spontaneous Opening of DNA Base Pairs. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3052203/
The Role of Taurine in Mitochondria Health: More Than Just an Antioxidant. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34443494/
Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best?. Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-018-1351-9
l-Citrulline Supplementation: Impact on Cardiometabolic Health. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073798/
A critical review of citrulline malate supplementation and exercise performance. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8571142/
Effects of Citrulline Supplementation on Exercise Performance in Humans: A Review of the Current Literature. Link: https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2020/05000/effects_of_citrulline_supplementation_on_exercise.32.aspx
The effects of supplemented metabolites on lifespan and stress response pathways in Caenorhabditis elegans.. Link: https://digitalcommons.usf.edu/etd/5681/
Malate and Fumarate Extend Lifespan in Caenorhabditis elegans. Link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0058345
Effects of L-malate on physical stamina and activities of enzymes related to the malate-aspartate shuttle in liver of mice. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16555951/
Global Vitamin C Status and Prevalence of Deficiency: A Cause for Concern? Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400810/
Vitamin C—Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/
Vitamin C for preventing and treating the common cold. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8078152/
High-dose vitamin C enhances cancer immunotherapy. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32102933/