neöregedj.hu
Kategóriák
neöregedj.hu
  • Kategóriák
    • NMN
    • Étrend-kiegészítők
    • Csomagajánlatok
    • Tesztek
    • Kellékek
  • Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Longevity AI
  • Amiben hiszünk
  • Akció
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
5 feldolgozott élelmiszer, mely segíthet a fogyásban

5 feldolgozott élelmiszer, mely segíthet a fogyásban

A táplálkozás és egészség témakörében kevés olyan téma akad, amely annyira megosztó és vitatott lenne, mint a feldolgozott élelmiszerek kérdése. A magas cukor-, só-, és adalékanyag-tartalmuk, valamint a mesterséges ízfokozók és tartósítószerek használata mind olyan érvek, amelyeket a kritikusok előszeretettel hoznak fel. És bár kétségkívül igaz, hogy számos feldolgozott termék fogyasztása nem ajánlott, el kell ismernünk: a technológia és az élelmiszer-tudomány fejlődése révén ma már léteznek olyan kivételek, amelyek megkérdőjelezik ezt a széles körben elfogadott nézetet.

2023.10.18 10:27

Az alábbi élelmiszerek pozitív hatással lehetnek az emésztésre, a vércukorszintre, az inzulinválaszra is: lenmag keksz, tápióka, csicseriborsó, makadám dió és szárított gyümölcsök.

Lenmag keksz

A lenmag potenciális hatásainak feltérképezésével kapcsolatban egy új tanulmányt végeztek, amelynek célja annak vizsgálata volt, hogy a növény hogyan befolyásolja a vércukorszintet, ha eltérő módon kerül bevitelre a szervezetbe. Az eredmények meglepően pozitívak, és új ajánlásokat sugallnak a lenmag napi bevitelével kapcsolatban.

A kutatás során tizenöt egészséges résztvevőt vontak be, és három különböző módszert használtak a lenmag bevitelére: egy nagy adagot reggel, három kisebb adagot napközben, illetve kontrollcsoportként lenmag nélküli muffinokat. A vércukorszintet egy napig folyamatosan monitorozták. Az eredmények azt mutatták, hogy a nap folyamán többször elfogyasztott kisebb adagok lenmagja hatékonyabban képesek csökkenteni és stabilizálni a vércukorszintet, mint a nagy, egyszeri adag, vagy a lenmag nélküli étkezés.

Ez fontos lépés lehet az egészséges étkezési szokások és a diabétesz megelőzésének terén, mivel rávilágít a napi többszöri, kisebb adagokban történő lenmagfogyasztás előnyeire. A lenmag hozzáadása az étrendhez nemcsak tápanyagokban gazdag, hanem a vércukorszint szabályozásában is segíthet, ami elengedhetetlen a hosszú távú egészség fenntartásában.

Tápióka

Egy Cambridge Egyetemen végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy a tápióka hogyan hat az emésztésre, a vércukorszintre, az inzulinválaszra és az étvágyra, mely során megállapították, hogy jelentős hatással van a posztprandiális (étkezés utáni) glükóz- és inzulinszintre.

A tápióka rezisztens maltodextrin (továbbiakban: TRM) egy speciális típusú szénhidrát, olyan élelmi rost, amelyet az emésztőrendszer nem tud könnyen lebontani és felszívni. Emiatt a rezisztens maltodextrin nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, és más élelmi rostokhoz hasonlóan elősegíti az egészséges emésztőrendszeri funkciókat.

A kutatás kimutatta, hogy a TRM jelentősen csökkenti a vércukorszintet és az inzulin válaszokat összehasonlítva más tesztitalokkal. Ennek oka részben az lehet, hogy a TRM részben emészthető a vékonybélben, így kevesebb szénhidrát szívódik fel, ami kevesebb inzulin kiválasztást vált ki. Emellett korábbi tanulmányok is jelezték, hogy az ellenálló keményítő típusok fogyasztása jelentősen csökkentheti a posztprandiális inzulinválaszt.

Az étvágyat illetően a TRM nem mutatott szignifikáns hatást a vizsgált 180 perc alatt, ami összhangban van korábbi eredményekkel. Azonban fontos megjegyezni, hogy a rezisztens maltodextrin fermentációja a vastagbélben rövid láncú zsírsavak (SCFA) termeléséhez vezet, amelyek serkentik a jóllakottság érzését előidéző hormonokat. Az étrendi rostok viszkozitása is fontos szerepet játszik a jóllakottság elősegítésében, mivel növeli a gyomor-bél traktus viszkozitását, ezáltal késlelteti a gyomorürülést.

A tanulmány hangsúlyozza a TRM potenciális előnyeit az étkezés utáni vércukor- és inzulinszintek szabályozásában, ugyanakkor felhívja a figyelmet a magas dózisú fogyasztás lehetséges mellékhatásaira, mint például a gyomor-bélrendszeri diszkomfort.

Csicseriborsó

Az étrendi hüvelyesek, beleértve a babot, lencsét, száraz borsót és csicseriborsót, alacsony glikémiás indexű élelmiszereknek minősülnek, és feltételezhetően előnyösek a súlykontrollban magas rost-, fehérje-, rezisztens keményítőtartalmuk és egyéb funkcionális összetevőik miatt, amelyek elősegítik a jóllakottság érzetét és csökkentik az ételbevitelt. Azonban a kutatási tanulmányok tervezésében tapasztalható eltérések miatt ellentmondásos eredmények találhatóak a szakirodalomban.

A csicseriborsóra összpontosítva megállapítható, hogy fogyasztása javította a posztprandiális vércukorszint-szabályozást, csökkentette az étvágyat, és energiabevitel csökkenését eredményezte egy későbbi étkezés során.

Makadám dió

A kutatás szerint a makadámdió fogyasztása javíthatja a koleszterinszintet és csökkentheti a szívbetegségekhez kapcsolódó gyulladás és oxidatív stressz jeleit, még akkor is, ha több zsírt viszünk be a dióval. Ez arra utal, hogy a makadámdió rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcsök (datolya, sárgabarack, mazsola) alacsony és közepes glikémiás indexűek (GI). A gyümölcsök viszkózus rostjai, élelmi rosttartalma és fitokemikáliái (növényekben található bioaktív vegyületek) hozzájárulhatnak a glikémiás válasz csökkentéséhez. Kísérlet során, amennyiben a kenyérből származó szénhidrátok felét helyettesítették szárított gyümölccsel, csökkent a kenyér glikémiás válasza, így javult az inzulinválasz.

Források

Lenmag: link a tanulmányhoz.

Tápióka: link a tanulmányhoz.

Csicseriborsó: link a tanulmányhoz.

Makadámdió: link a tanulmányhoz.

Szárított gyümölcsök: link a tanulmányhoz.

Vissza

A leginnovatívabb és legmagasabb minőségű termékek az öregedés ellen. A minőség a legfontosabb, amikor étrend-kiegészítőkről van szó. Prémium alapanyagok megbízható gyártótól, átlátható gyártói tanúsítványok, független minőségellenőrzés német laboratóriumokban.

Facebook
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kapcsolat
  • +36301948768
  • szallitas@neoregedj.hu
  • facebook

  • instagram

Törzsvásárlói kedvezmény

Regisztrálj most, és az első sikeres rendelésed után 10% állandó kedvezményt kapsz minden termékre!

Regisztráció

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
onlinepenztarca.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu_v2
stripe_com
paypal
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • NMN
  • Étrend-kiegészítők
  • Csomagajánlatok
  • Tesztek
  • Kellékek
  • Blog
    Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Longevity AI
  • Amiben hiszünk
  • Akció
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.