neöregedj.hu
Kategóriák
neöregedj.hu
  • Kategóriák
    • NMN
    • Étrend-kiegészítők
    • Csomagajánlatok
    • Tesztek
    • Kellékek
  • Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Amiben hiszünk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
A legkárosabb anyagok az emésztőrendszer számára

A legkárosabb anyagok az emésztőrendszer számára

A bélrendszer egészségére nem feltétlenül egy adott étel típus a legártalmasabb, hanem az abban található bizonyos adalékanyagok. Számos krónikus betegség egyre gyakoribb előfordulása összefüggésbe hozható az élelmiszer-emulgeálószerek globális felhasználásának növekedésével.

 

2023.12.11 21:00

A bélrendszernek egyensúlyt kell teremtenie a megfelelő átjárhatóság és a védelmi mechanizmusok között. Egyrészt átjárhatónak kell lennie a tápanyagok és folyadékok számára, hogy azok felszívódhassanak, ugyanakkor szükséges egy olyan védőmechanizmus is, amely megakadályozza a káros anyagok és kórokozók bejutását. A táplálékunk a külvilágból származik, tehát naponta számtalan mikroorganizmust, vegyi- és méreganyagot fogyasztunk, amelyek az emésztőrendszeren áthaladva kerülhetnek a szervezetbe. Fontos, hogy csak az értékes tápanyagok szívódjanak fel, ami egy speciális, egyetlen rétegből álló, specializált hámsejtből (epitel) álló gátat igényel. Ez a bélhámsejtek és az általuk termelt anyagok által létrehozott barrier, vagyis gát, amely elválasztja a szervezetet a külvilág elemeitől.

Ha azonban ez a gát megsérül, szabad átjárást biztosít a baktériumoknak, toxinoknak és az emésztetlen, vagy részben emésztett táplálékoknak. Ezt az állapotot áteresztő bél szindrómának nevezzük.

Az áteresztő bél számos súlyos betegség kialakulásának hátterében állhat:

  • gyulladásos bélbetegség,
  • fejfájás, migrén,
  • irritábilis bél szindróma,
  • ízületi gyulladások (artritisz),
  • szklerózis multiplex,
  • asztma,
  • ekcéma.

Élelmiszer-emulgeálószer

Az emulgeálószerek olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a víz és az olaj összekeveredését, amelyek egyébként nem keverednének össze, így egyenletes és stabil keveréket biztosítanak.

A leggyakoribb ilyen anyagok közé tartozik a poliszorbát 80 (P80, E433) és a poliszorbát 20 (P20, E432), melyeket gyakran használnak fagylaltokban, italokban, mártásokban és cukrászsüteményekben, legfeljebb 1%-os koncentrációban. Ezek a koncentrációs szintek általában biztonságosnak tekinthetők az emberi fogyasztás szempontjából a szabályozó hatóságok szerint.

Vizsgálat:

Egy nemrégiben végzett kutatásban két jól ismert élelmiszer-emulgeálószer, a poliszorbát 20 és a poliszorbát 80 hatását vizsgálták a bél gát integritására. Megállapították, hogy a P20 és P80 jelentősen károsítja a bél gátat, még az elfogadott (0,1%-1%) koncentrációs tartományban is, ugyanis sejtpusztulást észleltek a bél gátnál. Ezek a poliszorbátok még az 0,1%-nál alacsonyabb koncentrációban is gyulladásos reakciót váltottak ki. A tanulmány tehát konkrét bizonyítékokkal szolgál a P20 és P80 élelmiszer-emulgeátorok káros hatásaira a bélhám integritására és gyulladásra.

A P20 és P80 tehát koncentrációfüggő módon okoz gát károsodást és gyulladást, ami hosszú távon láteresztő bélhez vezet.

Megállapítás:

A bélrendszer egészségének megőrzése elengedhetetlen az általános egészség fenntartása szempontjából. Ezért fontos odafigyelnünk az emésztőrendszerünk állapotára, és támogatnunk annak egészségét megfelelő táplálkozással.

A káros emulgeálószereket tartalmazó élelmiszerek helyett léteznek egészséges alternatívák is, mint a chia puding, amely hasonló állagot biztosít a bél egészségére gyakorolt ​​negatív hatás nélkül. Legyünk tudatosak az élelmiszer vásárlás során.

Forrás:

Effects of Emulsifiers on an In vitro Model of Intestinal Epithelial Tight Junctions and the Transport of Food Allergens

Vissza

A leginnovatívabb és legmagasabb minőségű termékek az öregedés ellen. A minőség a legfontosabb, amikor étrend-kiegészítőkről van szó. Prémium alapanyagok megbízható gyártótól, átlátható gyártói tanúsítványok, független minőségellenőrzés német laboratóriumokban.

Facebook
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kapcsolat
  • +36301948768
  • szallitas@neoregedj.hu
  • facebook

  • instagram

Törzsvásárlói kedvezmény

Regisztrálj most, és az első sikeres rendelésed után 10% állandó kedvezményt kapsz minden termékre!

Regisztráció

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
onlinepenztarca.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu_v2
stripe_com
paypal
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • NMN
  • Étrend-kiegészítők
  • Csomagajánlatok
  • Tesztek
  • Kellékek
  • Blog
    Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Amiben hiszünk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.