neöregedj.hu
Kategóriák
neöregedj.hu
  • Kategóriák
    • NMN
    • Étrend-kiegészítők
    • Csomagajánlatok
    • Tesztek
    • Kellékek
  • Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Amiben hiszünk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Zab: superfood vagy mégse?

Zab: superfood vagy mégse?

A zabot hosszú ideje népszerűsítik, mint egy egészséges reggeli opciót, gyakran kiemelve magas rosttartalmát. Azonban az újabb kutatások arra utalnak, hogy a zab nem olyan előnyös, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Bár a zabkása ízletes és tápláló reggelinek számít, rendszeres fogyasztásával a szervezet folyamatosan ki van téve kis mennyiségű, de káros anyagoknak, amelyek hosszú távon károsíthatják az egészséget.

2024.09.16 22:02

Szaponin

A zab valójában egy mag, azonban a boltokban már olyan zabpelyhekkel találkozunk, amelyek összelapított, zúzott szemekből állnak. Mint minden növény, a zab is védekezési mechanizmusokat fejlesztett ki, hogy megvédje magát a kártevőkkel szemben. Ezek a védekező vegyületek a növények magjaiban koncentrálódnak, mivel ez a legfontosabb rész a faj fennmaradása szempontjából. A zab esetében az egyik ilyen vegyület a szaponin.

A szaponin egy szappanos állagú anyag, amely nemcsak a zabban, hanem például a quinoában is megtalálható, amely az egészségipar másik kedvelt élelmiszere. Számos kísérlet azonban kimutatta, hogy a szaponinok problémásak lehetnek az emberi bélrendszer számára, ugyanis irritálhatják és károsíthatják a bélfalat. Ez a vegyület rendkívül ellenálló a hőkezeléssel szemben, így a főzés során sem bomlik le jelentős mértékben.

Kadmium

A zab fogyasztásával kapcsolatban a második probléma, amelyet érdemes megemlíteni, a nehézfémek felhalmozódása. Ez egy olyan téma, amelyről kevesen beszélnek, pedig a gabonafélék, beleértve a zabot is, hajlamosak nehézfémeket felhalmozni. A zab esetében különösen fontos kiemelni a kadmium nevű nehézfémet, amelynek felhalmozódásáért egy specifikus gén felelős.

A kadmium egy mérgező nehézfém, amely számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Férfiaknál és nőknél egyaránt termékenységi problémákat okozhat, terhes nőknél pedig károsíthatja a magzatot, és fejlődési rendellenességeket idézhet elő. Emellett mentális egészségügyi problémákhoz, sőt, gyermekeknél intellektuális fejlődési zavarokhoz is vezethet.

A zab jelentős mennyiségben tartalmazhatja ezt a nehézfémet, és ezt a mennyiséget semmilyen főzési eljárással, legyen az akár hosszú áztatás vagy hőkezelés, nem lehet csökkenteni. Még az organikus zab is tartalmazhat kadmiumot, ami azt jelenti, hogy a bio minősítés sem nyújt védelmet a nehézfémek ellen.

Növényvédő szerek

A zabfogyasztás kapcsán egy másik jelentős probléma a növényvédő szerek jelenléte. Ha nem organikus zabot vásárolunk, akkor nagy mennyiségű növényvédőszerrel szennyezett terméket fogyasztunk, ahogy ez a legtöbb gabonafélékre is jellemző. Az egyik leggyakrabban használt növényvédőszer a glifozát, de más vegyszerek is megtalálhatók benne, mint például a Clormaquat, a 2,4-D (diklórfenoxiecetsav) és az Atrazin. Az Atrazin különösen nagy figyelmet kapott az utóbbi időben, mivel kimutatták, hogy hormonális zavarokat okoz.

Ezek a növényvédő szerek potenciálisan károsíthatják az emberi egészséget, és hozzájárulhatnak a hormonális egyensúly felborulásához.

Penészek

Sok zabtermék gluténnel is szennyezett, még akkor is, ha gluténmentes címkével látják el őket. A glutén káros hatással lehet az emberi bélrendszerre, ami szivárgó bél szindrómához és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ezenkívül, mivel a zab is egy gabona, amelyet tárolnak, a penész-toxinok jelenléte szinte elkerülhetetlen. A Fusarium nevű penész különösen gyakori a zabban, de más penészgombák és toxinok is előfordulhatnak. A Fusarium többféle toxint termel, például HT2-t, és gyakran találkozhatunk zearalenonnal és egyéb penész-toxinokkal is a zabban.

A penész-toxinok (mikotoxinok) komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve az immunrendszer gyengülését, májkárosodást, emésztőrendszeri zavarokat, hormonális egyensúlyhiányt, idegrendszeri károsodást és a rákos megbetegedések fokozott kockázatát. Hosszú távú vagy nagy dózisú kitettség esetén különösen veszélyesek lehetnek.

Fitinsav

A fitinsav egy olyan vegyület, amely ásványi anyagokat köt meg, és nagy mennyiségben megtalálható a zabban. Főzés során a fitinsav mennyisége körülbelül 40%-kal csökkenhet, de a fermentálás ennél nagyobb mértékben bontja le. Ha tehát éjszakára beáztatjuk a zabot, és az valóban fermentálódik, több fitinsavat távolíthatunk el.

A fitinsav problémája abban rejlik, hogy bármilyen ásványi anyagban gazdag ételt eszünk a zab mellé, azok tápértéke csökken, mert a fitinsav megköti ezeket az ásványi anyagokat, és megakadályozza azok felszívódását. Ez a jelenség jól megfigyelhető más fitinsavban gazdag ételeknél is, mint például a kukorica és a bab.

Egy érdekes, 50 évvel ezelőtti tanulmányban például osztrigát adtak az embereknek, ami nagyon jól felszívódó cinket tartalmaz. Ha csak osztrigát ettek, a cink szintje emelkedett a vérükben, azonban ha osztrigát kukoricával együtt fogyasztottak, a cink felszívódása legalább felére csökkent. Ha pedig kukoricát és babot is ettek az osztrigával, a cink felszívódása gyakorlatilag nullára csökkent a szervezetben. Ugyanez történik a zab esetében is.

Ha például zabot eszünk osztrigával – ami persze nem egy gyakori reggeli párosítás –, a cink, réz, vas, szelén, mangán és magnézium nem fog felszívódni, mert a zabban lévő fitinsav megköti ezeket az ásványokat a bélrendszerben, és gyakorlatilag „ellopja” őket.

 

Összefoglalva, bár a zab sokak számára reggeli alapélelmiszer, az egészségére gyakorolt potenciális káros hatásai miatt megkérdőjelezhető választás. Ha éjszakára beáztatott, organikus zabot fogyasztunk, még akkor is megmaradnak a szaponinok, a nehézfémek és a penésztoxinok.

  Essentials ONE, MoleQlar, vitamin és ásványi anyag komplex

Essentials ONE, MoleQlar, vitamin és ásványi anyag komplex

Raktáron
10 900 Ft
QBIOTIC- Biometabolikus átalakulás, MoleQlar

QBIOTIC- Biometabolikus átalakulás, MoleQlar

Raktáron
21 800 Ft
  NR+, Nikotinamid-ribozid (Niagen®) és TMG kapszula, MoleQlar

NR+, Nikotinamid-ribozid (Niagen®) és TMG kapszula, MoleQlar

Raktáron
22 900 Ft
NMN arcszérum, MoleQlar, 30 ml

NMN arcszérum, MoleQlar, 30 ml

Raktáron
32 900 Ft
Vissza

A leginnovatívabb és legmagasabb minőségű termékek az öregedés ellen. A minőség a legfontosabb, amikor étrend-kiegészítőkről van szó. Prémium alapanyagok megbízható gyártótól, átlátható gyártói tanúsítványok, független minőségellenőrzés német laboratóriumokban.

Facebook
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kapcsolat
  • +36301948768
  • szallitas@neoregedj.hu
  • facebook

  • instagram

Törzsvásárlói kedvezmény

Regisztrálj most, és az első sikeres rendelésed után 10% állandó kedvezményt kapsz minden termékre!

Regisztráció

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
onlinepenztarca.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu_v2
stripe_com
paypal
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • NMN
  • Étrend-kiegészítők
  • Csomagajánlatok
  • Tesztek
  • Kellékek
  • Blog
    Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Amiben hiszünk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.