neöregedj.hu
Kategóriák
neöregedj.hu
  • Kategóriák
    • NMN
    • Étrend-kiegészítők
    • Csomagajánlatok
    • Tesztek
    • Kellékek
  • Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Longevity AI
  • Amiben hiszünk
  • Akció
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Longevity Coffee: Így maximalizáld a kávé jótékony hatásait

Longevity Coffee: Így maximalizáld a kávé jótékony hatásait

A kávé egészségügyi hatásait nemcsak a fogyasztott mennyiség, hanem jelentős mértékben az elkészítés módja is meghatározza. A legújabb tudományos kutatások rámutatnak, hogy a különböző főzési technikák eltérő mennyiségben juttatnak a csészébe jótékony, illetve potenciálisan káros összetevőket – ezek aránya pedig alapvetően befolyásolja, hogy a kávé rendszeres fogyasztása hosszú távon mennyire kedvező vagy épp kockázatos az egészségre nézve.

2025.07.03 19:12

A kávé két „arca”

  • Polifenolok:
    A kávé jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, különösen klorogénsavat, amely erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Számos kutatás igazolta, hogy a rendszeres kávéfogyasztás – ezen polifenolok révén – akár 50%-kal csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, valamint akár 23%-kal mérsékelheti a DNS-károsodás mértékét. Mivel a klorogénsav vízoldékony, a legtöbb kávékészítési eljárás során bekerül a végső italba, így biológiailag is hozzáférhető marad.

  • Diterpének:
    A kávéban természetes módon előforduló zsírban oldódó diterpének, mint a cafestol és a kahweol, erőteljes hatást gyakorolnak a koleszterin-anyagcserére. Ha a kávét nem szűrjük meg (pl. nem használunk papírszűrőt), ezek a vegyületek akár 30 mg/dl-rel is megemelhetik az LDL-koleszterin szintet néhány héten belül. A hosszú távon emelkedett LDL-szint pedig fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát.

Kávékészítési módok

Szűrt kávé (pl. filteres, drip brew):
Ez a módszer papírszűrőt használ, amely hatékonyan eltávolítja a diterpének nagy részét. Így a kávé ital jórészt csak jótékony vegyületeket – főként antioxidáns hatású polifenolokat – tartalmaz. A szűrt kávé a legtöbb szakirodalmi forrás szerint a legkedvezőbb élettani hatású főzési mód.

 

Szűretlen kávé (pl. French press, török kávé, kotyogós, espresso):
Ezeknél a módszereknél a diterpének nem szűrődnek ki, így nagyobb koncentrációban maradnak az italban, ami hosszú távon emelheti az LDL-koleszterin szintet. Például:
- 
Egy espresso adag kb. 30 mg cafestolt tartalmaz.
- A török kávé akár 900 mg/liter mennyiségben is tartalmazhat diterpéneket.
- A 
kotyogós kávéban ez az érték 70–90 mg/liter.

 

Instant kávé:
Annak ellenére, hogy gyakran alacsonyabb minőségűnek gondolják, kutatások szerint magas antioxidáns-tartalommal bír, és alacsony a diterpén-tartalma. Ezáltal összességében kedvező egészséghatásúnak tekinthető.

Magnézium

Következtetések

Szűrt kávé: A rendszeres, napi 2–5 csésze szűrt kávé fogyasztása a vizsgálatok szerint mintegy 20%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás, 15%-kal pedig az összes halálozás kockázatát, emellett akár 50%-kal alacsonyabb demencia-kockázattal jár a kávét nem fogyasztókhoz képest. Ezeket a kiemelkedő egészségügyi előnyöket szinte kizárólag a filterkávé esetében figyelték meg.

Szűretlen kávé: A szűretlen kávé túlzott – napi 8 csészén felüli – fogyasztása növelheti a demencia és bizonyos daganatok kockázatát. Mérsékelt mennyiségben azonban (például espresso esetén) a polifenolok jótékony hatása még érvényesül, de a magas diterpéntartalom miatt a rendszeres, nagy mennyiségű szűretlen kávé hosszú távon nem ajánlott.

Instant kávé: Az instant kávé magas antioxidáns-tartalommal és alacsony diterpén-szinttel rendelkezik, így összességében biztonságos és egészséges alternatívát jelent a mindennapokban.

Ashwagandha

Tippek

Az egészség szempontjából a kávéfogyasztásnál nemcsak a mennyiség, hanem az elkészítés módja is kulcsfontosságú. Ha szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni a kávé jótékony hatásaiból, érdemes elsősorban papírszűrős, filterkávét választani, hiszen ez a technika segít eltávolítani a káros diterpéneket, miközben a polifenolok a csészében maradnak.

A szűretlen, főzött kávéfajtákat nagy mennyiségben célszerű elkerülni: napi 1-2 adag espresso még belefér, de a túlzott fogyasztás növelheti bizonyos egészségi kockázatokat.

Az instant kávé is jó alternatíva lehet, különösen, ha gyors és egyszerű megoldásra vágysz, ráadásul kedvező egészségügyi profillal is rendelkezik.

Érdemes arra is ügyelni, hogy forró víz lehetőleg ne érintkezzen műanyaggal (például kapszulás kávé készítésekor), mert így mikro-műanyagok oldódhatnak ki az.

Mindezek mellett a mértékletesség továbbra is alapelv: a túlzott kávéfogyasztás (napi 8 csészén felül) minden elkészítési módszernél kerülendő, főleg a főzött kávék esetében.

A kávé rendszeres, tudatos fogyasztása számos bizonyított egészségügyi előnnyel járhat, különösen, ha a megfelelő elkészítési módot választjuk. A filteres, papírszűrős kávé kimutathatóan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a halálozás és a demencia kockázatát, ezért anti-aging hatás szempontjából ez tekinthető a legkedvezőbb választásnak. Az espresso és az instant kávé is része lehet az egészséges étrendnek, amennyiben mértékkel fogyasztjuk őket, míg a szűretlen, főzött kávéfajtákat érdemes ritkábban és kisebb mennyiségben beilleszteni a napi rutinba.
Mindezeket szem előtt tartva a kávé – helyes elkészítéssel és mértékletes fogyasztással – valóban a hosszú élet és a szellemi frissesség egyik leghatékonyabb, tudományosan igazolt „szuperitala”.

 

Források

    https://alzped.nia.nih.gov/coffee-polyphenols-prevent
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915097000993
    https://www.viveclinic.com.au/2025/06/03/coffee-and-cholesterol-what-you-might-not-know
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0079612324001134
    https://www.mdpi.com/1420-3049/21/8/979


    Vissza

    A leginnovatívabb és legmagasabb minőségű termékek az öregedés ellen. A minőség a legfontosabb, amikor étrend-kiegészítőkről van szó. Prémium alapanyagok megbízható gyártótól, átlátható gyártói tanúsítványok, független minőségellenőrzés német laboratóriumokban.

    Facebook
    Vásárlói fiók
    • Belépés
    • Regisztráció
    • Profilom
    • Kosár
    Információk
    • Általános szerződési feltételek
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Fizetés
    • Szállítás
    • Elérhetőségek
    Kapcsolat
    • +36301948768
    • szallitas@neoregedj.hu
    • facebook

    • instagram

    Törzsvásárlói kedvezmény

    Regisztrálj most, és az első sikeres rendelésed után 10% állandó kedvezményt kapsz minden termékre!

    Regisztráció

    Feliratkozás
    Árukereső.hu Árukereső.hu
    onlinepenztarca.hu
    A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
    simplepay_hu_v2
    stripe_com
    paypal
    Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
    • NMN
    • Étrend-kiegészítők
    • Csomagajánlatok
    • Tesztek
    • Kellékek
    • Blog
      Blog
      • Biohacking
      • Étrend-kiegészítők
      • Szakértők
      • Az öregedés tényezői
    • Longevity útmutató
    • Longevity AI
    • Amiben hiszünk
    • Akció
    • Kapcsolat
    Belépés
    Regisztráció
    Adatkezelési beállítások
    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
    A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
    A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
    Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
    A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.