neöregedj.hu
Kategóriák
neöregedj.hu
  • Kategóriák
    • NMN
    • Étrend-kiegészítők
    • Csomagajánlatok
    • Tesztek
    • Kellékek
  • Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Longevity AI
  • Garancia a minőségre
  • Kapcsolat
  1. Szakértők
  1. Blog
  2. Szakértők
Vissza
Valter Longo útmutatója az egészséges és hosszú élethez

Valter Longo útmutatója az egészséges és hosszú élethez

Valter Longo egy elismert olasz-amerikai biokémikus, a gerontológia és a biológiai tudományok professzora, a Dél-Kaliforniai Egyetem Hosszú Élettartam Intézetének igazgatója. "The Longevity Diet" című könyvével vált ismertté, amelyben a böjt, valamint az étrend hosszú élettartamra gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatásait mutatja be.

Az "Örök Ifjúság Zónáinak," vagy más néven a "Kék Zónák" (Blue Zones) titkait kutatva, ahol az emberek szokatlanul hosszú életet élnek, Longo azt vizsgálta, hogyan befolyásolhatják a böjtöt utánzó speciális diéták az öregedési folyamatot, és miként csökkenthetik az életkorral összefüggő betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a neurodegeneratív rendellenességek kockázatát. Kutatásainak eredményeként kifejlesztette a "böjtöt utánzó diétát" (továbbiakban: FMD, angolul: Fasting-Mimicking Diet), más néven látszatböjtöt, amelynek célja, hogy a böjt előnyeit biztosítsa anélkül, hogy teljesen le kellene mondani az ételekről.

Valter Longo a geriátriai orvoslás egyik legismertebb kutatója, 2018-ban a Time Magazine az egészségügy területén az 50 legbefolyásosabb ember közé választotta. Az FMD kutatása évtizedes adatelemzésen alapul. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a böjt ne csak rítusokkal, hanem a bizonyítékokon alapuló orvoslással is összefüggésbe hozható legyen.

Valter Longo táplálkozási terve saját kutatásain alapul, weboldalán elérhetőek a legfontosabb tanácsai:

  • Kövess főként vegán étrendet, amelyet némi hallal egészíts ki, de a halas étkezéseket korlátozd heti két-három alkalomra. Válassz olyan halakat, rákokat és puhatestűeket, amelyek magas omega-3, omega-6 és B12-vitamin tartalmúak (például lazac, szardella, szardínia, tőkehal, tengeri sügér, pisztráng, kagyló, garnéla). Fontos, hogy figyelj a halak minőségére is, és az alacsony higanytartalmúakat részesítsd előnyben.
  • Ha 65 év alatti vagy, tartsd alacsonyan a fehérjebevitelt. Ez egy 59 kg súlyú személy esetében napi 40-47 gramm, egy 91-100 kg súlyú személy esetében pedig napi 60-70 gramm fehérjét jelent. 65 éves kor felett enyhén növeld a fehérjebevitelt, és fokozd a hal, tojás, fehér hús, valamint kecske- és juhtermékek fogyasztását az izomtömeg megőrzése érdekében. Fő fehérjeforrásként fogyassz babot, csicseriborsót, zöldborsót és más hüvelyeseket.
  • Minimalizáld a telített zsírok (hús, sajt) és a cukor fogyasztását, és maximalizáld a jó zsírok és összetett szénhidrátok bevitelét. Egyél teljes kiőrlésű gabonaféléket és nagy mennyiségű zöldséget (paradicsom, brokkoli, sárgarépa, hüvelyesek stb.) bőséges mennyiségű olívaolajjal (napi 3 evőkanál), valamint dióféléket (napi 30 g).
  • Kövess magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrendet, amelyet minden harmadik nap multivitaminnal egészíts ki.
  • Válassz olyan összetevőket, amelyeket őseid is fogyasztottak volna.
  • Testsúlyod, korod és haskörfogatod alapján döntsd el, hogy napi két vagy három étkezést tartasz. Ha túlsúlyos vagy és könnyen hízol, napi két étkezést tarts, valamint két alacsony cukortartalmú (kevesebb mint 5 gramm) nassolnivaló is megengedhető, de ezek kevesebb mint 100 kalóriát tartalmazzanak. Ha normál testsúlyú vagy és könnyen fogysz, vagy 65 év feletti vagy, egyél napi háromszor, valamint alacsony cukortartalmú (kevesebb mint 3-5 gramm) nassolnivalók is megengedettek, ha azok kevesebb mint 100 kalóriát tartalmaznak.
  • Korlátozd az étkezést tizenkét órás időablakra, illetve ne egyél semmit három-négy órával lefekvés előtt.

Valter Longo böjtje

Hűen Hippokratész mondásához: " A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod.” Longo az étrendjét kutatási eredményeihez igazította. Számára ez azt jelenti, hogy főként vegán étrendet követ (a halak kivételével, amelyeket omega-3 zsírsavak biztosítására fogyaszt), és havonta egy öt napos böjtöt tart.

Érdekesség: Valter Longo nagy rajongója a mandulának. Kedvenc reggelije a mandulavaj teljes kiőrlésű kenyéren. A mandula valódi superfood, még ha ezt a kifejezést meglehetősen inflációszerűen is használják az ételekre, a mandulának számos pozitív tulajdonsága van. Gazdag egészséges zsírokban, és 22g fehérjével gazdag növényi fehérjeforrás. Emellett befolyásolhatja a vérzsírszinteket azáltal, hogy csökkenti a 'rossz' LDL szintjét és növeli a 'jó' HDL szintjét. Segíthet a vércukorszint szabályozásában, és nem utolsósorban a mandula pozitív hatással lehet a mikrobiomra, ugyanis prebiotikumként elősegíti az egészséges bifidobaktériumok növekedését.

Havonta egyszer Valter Longo böjtöt utánzó diétát követ, amelynek célja, hogy a böjt pozitív hatásait utánozza, miközben továbbra is bizonyos mennyiségű ételt fogyaszt. Az FMD első napján körülbelül 1100 kalóriát fogyaszt, amelyből 11% fehérjéből, 46% zsírból és 43% szénhidrátból származik. A második naptól az ötödik napig napi körülbelül 720 kalóriát fogyaszt, amelyből 9% fehérje, 44% zsír és 47% szénhidrát. Átlagosan a felnőtt nőknek napi 1800-2400 kalóriára van szükségük testsúlyuk fenntartásához, míg a felnőtt férfiaknak napi 2400-3000 kalóriára. Ez az aktivitási szinttől és egyéb tényezőktől függően változhat.

Kutatások kimutatták, hogy napi 15-20%-kal kevesebb kalória fogyasztása — amit kalóriacsökkentésnek is neveznek — javíthatja a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. Azonban ezt hónapokon vagy éveken keresztül minden nap betartani kihívást jelent. Az FMD egyik előnye, hogy havonta csak öt egymást követő napig kell tartani, míg a hónap többi részében normál étrendet követhető.

A kísérlet eredményei

A puding próbája az evés, így az elméletet egy új kísérletben is tesztelték, melyben a résztvevők három-négy ciklusban követték a diétát. A kutatók biztosították a résztvevők számára az összes szükséges ételt, minden nap külön dobozba csomagolva, hogy elkerüljék a helytelen napi étkezések és nassolások lehetőségét. Az ételdobozok növényi alapú leveseket, energiaszeleteket, energiaitalokat, chips-szerű nassolnivalókat, teát, valamint ásványi anyagokat, vitaminokat és esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőt tartalmaztak.

A kutatásban az FMD-re randomizált résztvevők havonta öt napig követték az FMD-t, majd 25 napig normál étrendet tartottak. Három hónap elteltével az FMD diétát követő embereknél kevesebb volt a cukorbetegség kockázati tényezője, beleértve a kisebb inzulinrezisztenciát és alacsonyabb HbA1c (hosszú távú vércukorszint) szinteket – mutatták ki a kutatók. Ezek az eredmények azt jelzik, hogy az FMD csökkentheti az inzulinrezisztenciát és segíthet helyreállítani a normális glükóztoleranciát azoknál az egyéneknél, akiknek az éhgyomri glükózszintjük pre-diabéteszre utalt.

Emellett csökkent a hasi zsír és a májban található zsír mennyisége is, amit mágneses rezonancia képalkotással (MRI) mértek. Mindkettő összefügg a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával. A kutatók azt is találták, hogy az FMD csoportban lévő emberek jelei fiatalosabb immunrendszert és csökkent biológiai kort mutattak, amit a sejtek és szövetek működése jelez. A kutatók által használt biológiai életkor mérőszám számos marker alapján készült, amelyek az anyagcsere, a szív- és keringési rendszer, a tüdő, a máj, az immunrendszer és a gyulladás, valamint a vérsejtek működését értékelik.

Ezen alapulva a tanulmány résztvevőinek többsége biológiai életkora fiatalabb volt, mint a kronológiai életkora. Három FMD ciklus után a résztvevők átlagos biológiai életkora közel 2.5 évvel csökkent, mutatták ki az eredmények.

Milyen következtetés vonható le a tanulmányból?

A tanulmánynak több korlátja is volt, beleértve a kis számú résztvevőt, mivel a két vizsgált klinikai vizsgálatban összesen csak 86 ember követte az FMD-t. A végső konklúzióra hosszabb távú tanulmányokra van szükség nagyobb számú résztvevő bevonásával, valamint olyan kutatásokra, amelyek közvetlenül összehasonlítják az FMD-t más diétás beavatkozásokkal, például más típusú böjtökkel vagy étrendekkel, mint például a mediterrán diétával.

Források:
https://gero.usc.edu/faculty/longo/

https://www.valterlongo.com/

https://www.nature.com/articles/s41467-024-45260-9

QBIOTIC- Biometabolikus átalakulás, MoleQlar

QBIOTIC- Biometabolikus átalakulás, MoleQlar

Raktáron
21 800 Ft
Berberin komplex, 550 mg, 60 db kapszula, MoleQlar

Berberin komplex, 550 mg, 60 db kapszula, MoleQlar

Raktáron
18 800 Ft
Szenolitikum csomag- Autofágia booster

Szenolitikum csomag- Autofágia booster

Raktáron
10
34 805 Ft 
31 324 Ft
Böjtölő csomag (2 havi adag)

Böjtölő csomag (2 havi adag)

Raktáron
10
43 000 Ft 
38 700 Ft
Vissza

A leginnovatívabb és legmagasabb minőségű termékek az öregedés ellen. A minőség a legfontosabb, amikor étrend-kiegészítőkről van szó. Prémium alapanyagok megbízható gyártótól, átlátható gyártói tanúsítványok, független minőségellenőrzés német laboratóriumokban.

Facebook
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kapcsolat
  • +36301948768
  • szallitas@neoregedj.hu
  • facebook

  • instagram

Törzsvásárlói kedvezmény

Regisztrálj most, és az első sikeres rendelésed után 10% állandó kedvezményt kapsz minden termékre!

Regisztráció

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
onlinepenztarca.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu_v2
stripe_com
paypal
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • NMN
  • Étrend-kiegészítők
  • Csomagajánlatok
  • Tesztek
  • Kellékek
  • Blog
    Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Longevity AI
  • Garancia a minőségre
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.