neöregedj.hu
Kategóriák
neöregedj.hu
  • Kategóriák
    • NMN
    • Étrend-kiegészítők
    • Csomagajánlatok
    • Tesztek
    • Kellékek
  • Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Longevity AI
  • Amiben hiszünk
  • Kapcsolat
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Mi az autofágia és miért van rá szükséged?

Mi az autofágia és miért van rá szükséged?

2024.04.29 09:13

Előzd meg az öregedést és a krónikus betegségeket azáltal, hogy megismered és támogatod tested természetes tisztítófolyamatait! A böjt, a kalóriabevitel csökkentése, valamint bizonyos kulcsfontosságú tápanyagok, mint a spermidin és a glükózamin, csodákat tehetnek a sejtjeiddel. Kíváncsi vagy, hogyan? Olvasd el cikkünket, ahol lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan aktiválhatod ezt a létfontosságú folyamatot.

Autofágia, ami a görög 'önmagát evő' kifejezésből származik, egy létfontosságú sejtszintű folyamatot jelöl. Ez a mechanizmus lehetővé teszi a sejtek számára, hogy saját felesleges, sérült vagy elöregedett alkotóelemeiket lebontsák és újrahasznosítsák. Ennek a folyamatnak a felfedezése és megértése olyan jelentős tudományos áttörés volt, hogy 2016-ban Yoshinori Ohsumi japán sejtbiológus Nobel-díjat kapott érte."

Miért fontos az autofágia?

Gondoljunk arra az esetre, amikor egy fehérje nem működik megfelelően egy sejtben. Ez a hibás fehérje nem csupán ott marad a sejtben, hanem toxikus hatásokat is kifejthet, amelyek először a sejt működésének csökkenését, majd végül annak károsodását okozhatják. Az öregedés sebessége a károsodott sejtalkotók halmozódásával arányos. Az autofágia létfontosságú szerepet játszik az ilyen elöregedett és sérült sejtalkotók eltávolításában, ezáltal mérsékli az öregedési folyamatokat. A kutatások rávilágítottak, hogy az autofágia zavara összefüggésben áll számos súlyos betegséggel, mint például

  • Neurodegeneratív betegségek: Alzheimer-, Parkinson- és Huntington-kór;
  • Autoimmun betegségek;
  • Különböző típusú rákok;
  • 2-es típusú cukorbetegség;
  • Szív- és érrendszeri betegségek.

Az autofágia hatékonysága az életkorral csökken, melyben közrejátszik a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is. Ez azt jelenti, hogy a sejtek tisztítása lelassul, ami felgyorsítja az öregedést és a krónikus betegségek fokozott kockázatát.

Az autofágia működése röviden

Az autofágia, amely a sejt saját alkotóelemeinek újrafeldolgozására szolgál, három fő típusban létezik: makroautofágia, mikroautofágia, és chaperon közvetítette autofágia. A legjobban ismert és leggyakoribb típus a makroautofágia, amelynek négy lépése van:

  • Autofagoszóma kialakulása: Ebben a lépésben a sejt létrehoz egy membránnal határolt buborékot, amely befogadja a lebontandó anyagokat.
  • Fúzió a lizoszómával: Az autofagoszóma egyesül a lizoszómával, amely egy bontóenzimekkel teli sejtszervecske, amely mint egy biológiai 'aprítógép', képes az anyagok lebontására.
  • Lebontás: Az egyesült struktúra, az autolizoszóma. Az autolizoszóma, miután egyesül a befogott anyagokkal, olyan folyamatot indít el, amely során ezeket az anyagokat lebontja aminosavakra, zsírsavakra és cukrokra. Ez a folyamat olyan, mint egy sejtszintű újrahasznosító műhely, ahol a használt anyagok újra felhasználható alapanyagokká alakulnak át.
  • Újrahasznosítás: A lebontott anyagok visszakerülnek a sejt citoplazmájába, ahol újra felhasználásra kerülnek.

A mikroautofágia esetén a lizoszóma közvetlenül magába foglalja a lebontandó részeket, míg a chaperon közvetítette autofágia során egy chaperon nevű segédfehérje ismerteti fel és irányítja a lebontásra szánt fehérjéket a lizoszómához.

De miért nem működik sokaknál megfelelően az autofágia?

Az ok a túlzott kalóriabevitel. A modern kor étkezési szokásai, amelyek magas kalóriatartalmú ételekre épülnek, ellentétesek azzal, amire a testünk evolúciósan adaptálódott, az évezredek során kialakított mechanizmusokkal.

Az emberi test hosszú időn keresztül az élelmiszerhiányhoz alkalmazkodott, és ennek eredményeként az autofágia folyamata, amely segít a sejtek megtisztításában és az erőforrások hatékony felhasználásában, csak akkor válik igazán aktívvá, ha az élelmiszer korlátozott.

Amikor túl sokat eszünk, egy mTorc nevű enzim aktiválódik, amely az anyagcsere és a sejtnövekedés szabályozásáért felelős. Ez az enzim a fehérjeszintézist, lipidszintézist és a sejtnövekedést serkenti. Azonban, ha az mTorc túl aktív, gátolja az autofágia folyamatát, ami fontos a sejtek egészségének fenntartásában és az elöregedett, sérült sejtalkotók eltávolításában. Ennek eredményeként számos egészségügyi probléma alakulhat ki, mint a rák, cukorbetegség, és szív- és érrendszeri betegségek, gyorsabb öregedés.  

Mi a megoldás az autofágia hatékony működésére?

A válasz meglepően egyszerű lehet: csökkenteni kell az elfogyasztott ételek mennyiségét. A böjtölés nem véletlenül vált egyre népszerűbbé a közelmúltban, hiszen képes újraindítani a testünk saját újrahasznosító rendszerét. Az alapelv mögött egyszerű logika húzódik meg: ha a szervezet nem kap új tápanyagokat külső forrásból, automatikusan a meglévő raktárakat kezdi felhasználni. A szervezet így nem folyamatosan az új élelmiszerek emésztésével van elfoglalva, hanem ezt az időt belső tisztítási és karbantartási folyamatokra fordíthatja.

Mi hat még az autofágiára?

A tudományos közösség egyre inkább megerősíti azt a felismerést, hogy a hosszú és egészséges élet egyik kulcsa a csökkentett kalóriabevitel vagy a koplalás lehet. De mit tehetünk, ha koplalás nem opció, vagy ha szeretnénk további támogatást nyújtani a sejteknek a böjtölés mellett? Ebben az esetben két fontos tápanyag, a spermidin és a glükózamin nyújthat segítséget.

Spermidin: Ez a vegyület természetes módon jelen van testünk minden sejtjében, szövetében és szervében. Létfontosságú szerepet játszik számos biológiai folyamatban, de sajnos a mennyisége az életkorral csökken, ami összefügg az öregedéssel és az öregedéssel összefüggő betegségekkel. Pótlása segíthet fenntartani a sejtek egészségét és elősegítheti az autofágiás folyamatokat.

A spermidin több módon is képes elősegíteni az autofágiát:

  • egyrészt az autofágiával kapcsolatos gének (Atg 7, Atg 15, Atg 11) aktiválását fokozza.
  • másrészt elősegíti egy transzkripciós faktor, a TFEB szintézisét, mely azért fontos, mert közvetlenül szabályozza az autofágiával és liszozóma funkcióval kapcsolatos gének kifejeződését, így ennek aktiválása fokozza az autofágiás folyamatot.
  • harmadszor gátolja a fehérjék acetilálását, mely folyamat kulcsfontosságú a sejtek öntisztulási mechanizmusának aktiválásában.

Glükózamin: Ez az aminosav alapú vegyület ismert az ízületi fájdalmak kezelésére használt kiegészítőként, de az utóbbi években a hosszú élettartammal kapcsolatos kutatások is kiemelték jelentőségét. Kimutatták, hogy a glükózamin képes serkenteni az autofágiát, amely hozzájárul a sejtek egészségének megőrzéséhez és az öregedési folyamat lassításához.

A glükozamin is több módon is képes elősegíteni az autofágiát;

  • különösen a jelátvivő útvonalak (Akt/FoxO/mTOR) serkentésével fokozza az autofágiát. Ezek kulcsfontosságúak a sejtnövekedés és az anyagcsere szabályozásában.
  • védőhatást gyakorol azokra a sejtekre, amelyek fokozott mechanikai stressznek vannak kitéve, vagy amelyek az öregedés miatt sérülékenyebbek. A glükózamin segíthet a hibás autofágia korrigálásában, amely különösen fontos az ízületek egészségének fenntartása szempontjából.

Források
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8612618/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23606170/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772083/
Fisetin, 100 mg, MoleQlar

Fisetin, 100 mg, MoleQlar

Raktáron
17 900 Ft
Spermidin kapszula, 60 db, MoleQlar

Spermidin kapszula, 60 db, MoleQlar

Raktáron
16 905 Ft
Szenolitikum csomag- Autofágia booster

Szenolitikum csomag- Autofágia booster

Raktáron
10
34 805 Ft 
31 324 Ft
Böjtölő csomag

Böjtölő csomag

Raktáron
10
35 705 Ft 
32 134 Ft
Vissza

A leginnovatívabb és legmagasabb minőségű termékek az öregedés ellen. A minőség a legfontosabb, amikor étrend-kiegészítőkről van szó. Prémium alapanyagok megbízható gyártótól, átlátható gyártói tanúsítványok, független minőségellenőrzés német laboratóriumokban.

Facebook
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Kapcsolat
  • +36301948768
  • szallitas@neoregedj.hu
  • facebook

  • instagram

Törzsvásárlói kedvezmény

Regisztrálj most, és az első sikeres rendelésed után 10% állandó kedvezményt kapsz minden termékre!

Regisztráció

Feliratkozás
Árukereső.hu Árukereső.hu
onlinepenztarca.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
simplepay_hu_v2
stripe_com
paypal
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • NMN
  • Étrend-kiegészítők
  • Csomagajánlatok
  • Tesztek
  • Kellékek
  • Blog
    Blog
    • Biohacking
    • Étrend-kiegészítők
    • Szakértők
    • Az öregedés tényezői
  • Longevity útmutató
  • Longevity AI
  • Amiben hiszünk
  • Kapcsolat
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.